Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Inițiativa cetățenească europeană: Dialogul cu cetățenii la „Democrația în viață”! Festivalul de la Texel, Țările de Jos

Actualizat la: 09/05/2019

Echipa inițiativei cetățeneștieuropene a vizitat Texel ca parte a foii de parcurs privind inițiativa cetățenească europeană, care a fost lansată anul trecut, cu o durată de trei ani. De atunci, foile de parcurs au vizitat deja Bulgaria, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Franța, Portugalia, Austria, Malta și România.

Democrația în viață! Festivalul sărbătorește democrația europeană!

Echipa Inițiativei cetățenești europenes-a alăturat organizației Democracy Alive! Festival, un eveniment de trei zile menit să reunească factori de decizie, societatea civilă organizată, mediul de afaceri, sindicate, influențatori, activiști și, cel mai important, cetățeni pentru a participa la celebrarea democrației europene.

Sensibilizarea cu privire la inițiativa cetățenească europeană în cadrul „pavilionului democratic al Europei”

 

Echipa Inițiativei cetățenești europene a întâmpinat vizitatori la „Pavilionul Europa democratizată”, care a partajat spațiul cu Reprezentanța Comisiei Europene de la Haga și cu alte organizații, inclusiv Netwerk ememente, Rețeaua Comunelor, Ambasada Mării Nordului și a alternativelor europene.

Echipa a organizat două activități în timpul festivalului: un atelier („Cum să vă promovați inițiativa cetățenească europeană și să găsiți parteneri pentru campania dumneavoastră?”)și un quiz („Testați cunoștințele despre Inițiativa cetățenească europeană!”). În timpul acestor activități, vizitatorii festivalului au avut nevoie de timp pentru a discuta idei și pentru a face schimb de experiență privind democrația participativă și inițiativa cetățenească europeană.

În cadrul atelierului, discuția s-a axat pe următoarele aspecte: principalele perspective, obiective, provocări, soluții și acțiuni care trebuie întreprinse.

Grupul a prezentat câteva întrebări și contribuții valoroase:

 

  • Cum să găsiți șapte persoane care să formeze comisia și să începeți să redactați o propunere?

Participanții au definit această chestiune ca fiind una dintre cele mai solicitante. Aceștia au subliniat importanța Forumului Inițiativei cetățenești europene, ca platformă unde cetățenii pot găsi ajutorul de care au nevoie pentru a găsi parteneri interesați de aceeași cauză ca și pentru a primi consiliere de specialitate pentru procesul de elaborare. Grupul a considerat că acest spațiu este foarte util pentru a construi un parteneriat strategic în vederea realizării inițiativei.

  • Ce aspecte pot face obiectul unei inițiative cetățenești europene?

Un element-cheie discutat între participanți a fost importanța selectării cu atenție a unei chestiuni și a analizării „celor mai bune practici” de succes adoptate de unele țări pe această temă specifică. Acestea au subliniat, de exemplu, că o potențială inițiativă privind asistența medicală ar putea fi elaborată pe baza celor mai de succes sisteme de sănătate din UE. Toți au fost de acord că schimbul de experiență și de lecții învățate este cea mai bună modalitate de a elabora o propunere semnificativă solidă.

  • Cum să strângeți fonduri și să găsiți timp pentru desfășurarea unei campanii?

De asemenea, participanții și-au concentrat atenția asupra a două provocări relevante: bani și timp. După cum au afirmat aceștia: „Desfășurarea unei campanii necesită resurse financiare și de timp considerabile” și „Crearea de fonduri la nivel local pentru ceva care se întâmplă departe, la nivelul UE, este dificilă”. Înplus, persoanele care lucrează cu normă întreagă nu pot găsi cu greu timp pentru a se dedica acestei inițiative. După o brainstorming interesantă, ei au venit cu următoarele idei:

  • bazându-se pe o rețea solidă de ONG-uri și organizații locale care operează adesea atât la nivel local, cât și la nivel internațional;
  • desemnarea unui lucrător cu normă întreagă în cadrul fiecărei organizații care răspunde exclusiv de desfășurarea inițiativei;
  • crearea unui „lobby al cetățenilor” cu scopul de a sprijini inițiativele acestora și de a identifica cele mai bune practici din sistemele legislative ale celorlalte țări.

În concluzie, participanții au subliniat că succesul unei inițiative depinde în mare măsură de alegerea unui subiect relevant, ceea ce poate genera un interes nu numai la nivel local, ci și la nivelul UE. Găsirea subiectului potrivit va atrage atenția unui număr mai mare de cetățeni și va contribui la promovarea sa dincolo de frontierele europene.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.