Preskoči na glavno vsebino
Forum evropske državljanske pobude

Mladi Evropejci ustvarjajo nove zamisli in inovativne strategije za evropske državljanske pobude

Spremenjeno dne: 12/06/2024

Sveže ideje za nove evropske državljanske pobude in inovativne pristope k komunikaciji in oblikovanju skupnosti so se pojavile na vrsti delavnic, ki jih je na konferenci Level Up!ki jo je organiziral Evropski mladinski forum 12. in 13. aprila 2024, organiziralo združenje Democracy International. 

Delavnice so vključevale simulacije mini evropske državljanske pobude, pri katerih so morali mladi pripraviti ustvarjalne in učinkovite predloge evropske državljanske pobude. Ukvarjali so se tudi s praktičnimi vidiki oblikovanja učinkovitih komunikacijskih strategij za njihovo podporo.

Participant at LevelUp workshop presenting their initiative to the rest of the group

Predlogiza inovativne evropske državljanske pobude: Mladi um na delovnem mestu

Tukaj je nekaj pobud, ki so jih pripravili mladi:

  1. Povezave po oceanih: Cilj tega predloga je s spodbujanjem kulturnih izmenjav in povečanjem financiranja mobilnosti posameznikov povezati ljudi po vsej Evropi. V partnerstvu z organizacijami, kot sta Mladi za razumevanje in Evropska federacija za medkulturno učenje, je predlagana pobuda namenjena spodbujanju razumevanja in sodelovanja prek programov izmenjav.
  2. Ne zapravljaj mojega izdelka!: Ta predlog se zavzema za ukrepe za preprečevanje nastajanja odpadkov in spodbujanje souporabe hrane. Namenjen je ozaveščanju in navdihovanju trajnostnih praks.
  3. Uvedba cenovnih kapic za esencialna živila: V središču tega predloga je zagotavljanje cenovno dostopnega dostopa do osnovnih živil. V sodelovanju z nevladnimi organizacijami, povezanimi s hrano in prehrano, predlaga uvedbo zamejitev cen, da bi bila bistvena živila dostopna vsem.
  4. Obrat+: Ta okolju prijazen predlog poziva države članice, naj zasadijo drevesa in se skupaj borijo proti podnebnim spremembam. V sodelovanju z ekološkimi prvaki, kot je National Geographic, si prizadeva za ozaveščanje in spodbujanje ukrepov za bolj zeleno Evropo. 
  5. Rešite naše domove: Za reševanje stanovanjske krize in gentrifikacije se ta predlog zavzema za cenovno dostopna in dostojanstvena stanovanja za vse. S partnerstvom z občinami in nevladnimi organizacijami, ki podpirajo brezdomce, je njen cilj zagotoviti, da ima vsakdo prostor za klic domov in da bi stanovanje postalo pravica, ne pa razkošje.
  6. Vsakdo si zasluži družino: Cilj te pobude je spodbujanje enakih pravic do posvojitve za pare LGBTQ+. V sodelovanju z organizacijami LGBTQ+ želi povečati ozaveščenost in se zavzemati za enake pravice.
  7. Zelena kmetija: Ta predlog se zavzema za prakse zelenega kmetovanja s spodbujanjem ekološkega kmetovanja in dobrega počutja živali. Cilj partnerstva s kmetijami in ekološkimi združenji je ustvariti bolj zdravo okolje in spodbujati trajnostno kmetovanje. To je korak k bolj zdravi hrani in planetu.
  8. Preklopite predstavitev s fizične na digitalno: Ta predlog s posodobitvijo demokratičnega procesa spodbuja zbiranje digitalnih podpisov za kandidate Evropskega parlamenta. V sodelovanju z Mednarodnim mladinskim forumom Demokracija in Evropskim mladinskim forumom si prizadeva, da bi bila udeležba dostopnejša in bolj vključujoča.
  9. Akademija: Ta predlog se zavzema za brezplačno in dostopno visokošolsko izobraževanje. Glavni cilj je digitalizirati visokošolsko izobraževanje in ga narediti dostopnejšega. S sodelovanjem z univerzami in tehnološkimi velikani si prizadeva za spodbujanje enakega dostopa do izobraževanja za vse.

Participants at LevelUp workshop in groups brainstorming initiative ideas

Preberite članek na blogu „Odklepanje uspeha: Bistveni nasveti za vsako kampanjo evropske državljanske pobude.

Stand-out Strategies: Ustvarjanje razlike

V današnji digitalni dobi imajo družbeni mediji ključno vlogo pri mobilizaciji podpore in ojačanju glasov, ki bi sicer lahko ostali neslišani. Udeleženci delavnice oblikujejo lastne strategije kampanje za svoje pobude in so bili pozvani, da so ustvarjalni in uporabljajo svoje znanje o družbenih medijih. 

Mladi so v ospredju te digitalne revolucije, saj uporabljajo platforme, kot so TikTok, Facebook, Instagram ali Twitter, za ozaveščanje, izmenjavo idej in zbiranje podpore za vzroke, v katere verjamejo. Mladi Evropejci izkoriščajo družbene medije, da promovirajo svoje predloge, sodelujejo z občinstvom in gradijo skupnosti okoli svojih vzrokov. 

Na primer, vizualno pripovedovanje zgodb je v središču pozornosti s predlogi „Don’t Waste My Produce!“ in „Connections across Oceans“. Obe sta se odločili za video kampanje za ozaveščanje in pridobivanje podpore za svojo kampanjo. Ti videoposnetki so bistveni za uspeh evropske državljanske pobude, saj ne le obveščajo občinstva, temveč tudi navdihujejo ukrepe, so močni katalizatorji sprememb in lahko postanejo virusni prek spletnih platform.

Sodelovanje je temeljna strategija, kot je razvidno iz partnerstva „Connections across Oceans“ z vplivneži in šolami, da bi razširili svoje sporočilo. Vplivneži so vse bolj prepoznani kot neprecenljivi zavezniki na poti evropske državljanske pobude, saj lahko dosežejo široko občinstvo in spodbudijo angažiranost. Njihova udeležba lahko poveča kampanjo z lokalne na virusno, kar zagotavlja širši doseg in globlji učinek. Več sedanjih in prejšnjih organizatorjev evropske državljanske pobude potrjuje, da je za uspešno kampanjo evropske državljanske pobude pomembno vključiti vplivneže in znane osebnosti.

Poleg digitalnega sveta bi lahko bili za uspešno evropsko državljansko pobudo pomembni vidiki na terenu in včasih smešna prizadevanja. Predstavljajte si, da se oblačite kot sadje in zelenjavo, da izobražujete potencialne podpore o vaši evropski državljanski pobudi! Ta ustvarjalni pristop, sprejet v predlogu „Uvedba zgornjih mej cen za bistvena živila“, ponazarja zabavne in uporabne metode, ki bi jih nekatere pobude lahko uporabile za izobraževanje in vključevanje mladih.

Poleg tega se ne sme podcenjevati moči partnerstev med skupnostmi. Predlogi, kot sta „Rešimo naše domove“ in „Vsakdo si zasluži družino“, razmišljajo o vzpostavitvi povezav z lokalnimi organizacijami, mestnimi ali občinskimi organi in skupnostmi, saj priznavajo, da so lokalna gibanja pogosto tam, kjer se začnejo resnične, trajne spremembe. 

Strategije, ki jih uporabljajo ti mladi Evropejci, so raznolike, inovativne in kažejo dobro razumevanje digitalnega okolja in pomena sodelovanja skupnosti. Ne obravnavajo le vprašanj, temveč so učinkovita sredstva za spreminjanje idej v dejanja, ki dokazujejo, da ko strast sreča strategijo, so možne transformativne spremembe.

Participants at LevelUp workshop brainstorming and discussing with eachother potential initiative ideas

Oglejte si Webinar "Komuniciranje vaše evropske državljanske pobude! Nasveti in triki o tem, kako promovirati svojo pobudo

Ne glede na to, ali ste sedanji ali potencialni organizator evropske državljanske pobude, ne pozabite, da je evropska državljanska pobuda več kot le demokratično orodje – je dokaz moči kolektivnega ukrepanja in pomena vključevanja različnih glasov v oblikovanje prihodnosti Evrope. Z aktivnim vključevanjem mladih v projekte, kot je evropska državljanska pobuda, jim omogočamo, da oblikujejo svojo prihodnost in zagotovijo, da bodo naši demokratični procesi ostali živahni in relevantni. Mladi Evropejci z novimi perspektivami in inovativnimi idejami izkoriščajo priložnost, ki jo evropska državljanska pobuda ponuja za oblikovanje evropskih politik, in so pripravljeni prevzeti vodilno vlogo pri prihodnjih pobudah.

Za vso podporo, ki jo boste potrebovali za uspešno vodenje postopka evropske državljanske pobude, ne oklevajte, da se vključite v forum evropske državljanske pobude. Tukaj boste našli bogato raznolikost učnih gradiv in priložnosti, ki vas bodo vodile k uspešnemu potovanju evropske državljanske pobude!

 

Več o mladih in evropski državljanski pobudi:

Organizator praks za preprečevanje konverzij v EU: Odločili smo se za uporabo evropske državljanske pobude, ker daje glas evropskim državljanom

Vključevanje mladih v evropsko državljansko pobudo: poudarjanje izzivov in rešitev

Evropska državljanska pobuda Gamified: Mladi se naučijo poslušati svoje glasove v Evropski uniji

Mladi Italijani preizkušajo evropsko državljansko pobudo kot orodje za mobilizacijo za podnebje

Nov delovni zvezek o evropski državljanski pobudi zagotavlja smernice za študente o tem, kako uporabljati to orodje za angažiranje in aktivno državljanstvo

Več kot 100 študentov s štirih evropskih univerz magistrsko evropsko državljansko pobudo v okviru inovativnega projekta „ECI od A do Ž“

Avtorji člankov

Felicia Mabel Frempong

Felicia Mabel Frempong je evropski program Intern at Democracy International, nevladna organizacija, namenjena krepitvi udeležbe državljanov v procesih političnega odločanja. Z dobrim razumevanjem evropske državljanske pobude Felicia v razpravo prinaša dragoceno strokovno znanje. Trenutno je v zadnjem letniku magisterija razvojnih študij, s specializacijo iz mednarodne ekonomije na Univerzi v Bayreuthu, je pripravljena, da pomembno prispeva k področju državljanskega udejstvovanja in mednarodnega razvoja.

Komentiraj

Za dodajanje komentarjev se morate avtenticirati ali registrirati.
Izjava o omejitvi odgovornosti: Mnenja, izražena na forumu o evropski državljanski pobudi, odražajo izključno mnenja avtorjev in nikakor ne odražajo stališč Evropske komisije ali Evropske unije.