Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Πρόταση για τη θέσπιση ενός χρηματοοικονομικού πυρήνα για τα προϊόντα με σκοπό την προώθηση της οικονομικής ισότητας

Ημερομηνία δημοσίευσης: Inactive user |
Επικαιροποιήθηκε στις: 04/03/2024 |
Αριθμός προβολών: 142

Σε έναν κόσμο αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας, είναι επιτακτική ανάγκη να προωθηθούν συνειδητές και δεοντολογικές καταναλωτικές πρακτικές. Στόχος της παρούσας πρότασης είναι να εισαχθεί ένας «βασικός χρηματοδότης» για τα προϊόντα που πωλούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος αυτής της βαθμολογίας είναι να παρέχονται στους καταναλωτές σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των αγορών τους, με έμφαση στη συμβολή στη δίκαιη κατανομή του πλούτου. Με την προώθηση της διαφάνειας και της εταιρικής λογοδοσίας, το σύστημα αυτό θα ενθαρρύνει δικαιότερες επιχειρηματικές πρακτικές, στηρίζοντας έτσι τις προσπάθειες της ΕΕ για μείωση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων.

Στόχοι:

    1.    Αύξηση της διαφάνειας Παροχή στους καταναλωτές προσβάσιμων πληροφοριών σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των αγορών τους.
    2.    Προώθηση της οικονομικής δικαιοσύνης: Ενθάρρυνση εμπορικών πρακτικών που συμβάλλουν στη δικαιότερη κατανομή του πλούτου.
    3.    Τόνωση της κοινωνικής καινοτομίας: Ενθάρρυνση των εταιρειών να καινοτομούν στα επιχειρηματικά μοντέλα και τις αξιακές αλυσίδες τους ώστε να βελτιώσουν την οικονομική τους βαθμολογία.
    4.    Ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών: Οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ καταναλωτών και εμπορικών σημάτων που δεσμεύονται για οικονομική δικαιοσύνη.

Μεθοδολογία:
Η υλοποίηση του βασικού χρηματοδότη θα απαιτήσει στενή συνεργασία μεταξύ των ρυθμιστικών φορέων της ΕΕ, των εμπειρογνωμόνων της κοινωνικής οικονομίας, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των εκπροσώπων του κλάδου. Τα κριτήρια αξιολόγησης θα περιλαμβάνουν:

    • Την κατανομή των μισθών εντός της εταιρείας και σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα.
    • Συνθήκες εργασίας και πρακτικές απασχόλησης.
    • Περιθώριο κέρδους και κατανομή του μεταξύ μετόχων, εργαζομένων και κοινωνικών επενδύσεων.
    • Αντίκτυπος στις τοπικές κοινότητες και συμβολή στην τοπική οικονομική ανάπτυξη.

Προκλήσεις και λύσεις:
Η καθιέρωση μιας τέτοιας βαθμολογίας παρουσιάζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής και της επαλήθευσης των δεδομένων, καθώς και της τυποποίησης των κριτηρίων αξιολόγησης. Σε απάντηση, προτείνουμε τα εξής:

    • Τη σύσταση ανεξάρτητης εποπτικής αρχής αρμόδιας για την αξιολόγηση και την πιστοποίηση.
    • Ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για τη διευκόλυνση της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων.
    • Διεθνής συνεργασία για την εναρμόνιση των κριτηρίων με τα παγκόσμια πρότυπα.

Συμπέρασμα:
Η εισαγωγή ενός χρηματοδοτικού πυρήνα για τα προϊόντα αποτελεί ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση μιας δικαιότερης και πιο βιώσιμης οικονομίας. Παρέχοντας στους καταναλωτές τα μέσα για να κάνουν συνειδητές επιλογές, μπορούμε να συμβάλουμε συλλογικά στη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων και στη στήριξη της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Ως εκ τούτου, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάσουν την παρούσα πρόταση ως ένα βήμα προς την επίτευξη μιας δικαιότερης και ευημερούσας κοινωνίας για όλους.

0
Ψήφος

Αφήστε ένα σχόλιο

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.
Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Τα σχόλια που διατυπώνονται στο φόρουμ της ΕΠΠ αντανακλούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντανακλούν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είστε έτοιμοι να καταχωρίσετε την πρωτοβουλία σας;

Θέλετε να υποστηρίξετε μια πρωτοβουλία; Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τρέχουσες ή παλαιότερες πρωτοβουλίες;