Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Integrarea tinerilor în inițiativa cetățenească europeană: evidențierea provocărilor și a soluțiilor

Actualizat la: 21 November 2023

Explicarea a ceea ce este și a modului în care funcționează inițiativa cetățenească europeană, conectarea campaniilor paneuropene la chestiuni locale importante și crearea de conținut digital interactiv cu impact au fost evidențiate drept componente-cheie ale unei abordări reușite de atragere a tinerilor în cadrul unui webinar recent cu tinerii organizatori de ICE. 

Webinarul, organizat în septembrie 2023, i-a reunit pe Elsa Kraemer, organizatoare a inițiativei „EcoScore european”, Almog Yoana Sade, organizatoare a inițiativei „Green Garden Rooftops”, și Christelle Savall, vicepreședintă a Tinerilor Federaliști Europeni (JEF), care și-au împărtășit experiențele cu privire la modul de implicare a tinerilor în ICE. În acest articol, prezentăm strategiile câștigătoare pe care le-au prezentat în cadrul webinarului, care ar putea ajuta viitorii organizatori de ICE să se implice, să se mobilizeze și să inspire participarea tinerilor.

Engaging young people, what you need to know - banner with ECI logos

Cunoașterea inițiativei cetățenești europene

ELSA Kraemer și Almog Yoana Sade au reflectat asupra experienței lor în calitate de tineri organizatori de ICE, subliniind că prima provocare cu care s-au confruntat în timpul colectării semnăturilor a fost necunoașterea instrumentului ICE. Christelle Savall (JEF) a explicat că organizatorii trebuie mai întâi să sensibilizeze publicul cu privire la problema pe care intenționează să o abordeze și apoi să sensibilizeze publicul cu privire la instrumentul ICE în sine, ca un important mecanism de democrație participativă, înainte de a putea începe să solicite cetățenilor să semneze. Experiențele lor consolidează rolul esențial pe care îl joacă educația și sensibilizarea în valorificarea potențialului unei ICE. 

Participanții au subliniat că organizatorii ar trebui să elaboreze și să pună în aplicare o strategie de campanie dublă, care să garanteze că atât cauza, cât și mecanismul care stă la baza acesteia sunt spotate în mod eficace. Această abordare nu numai că amplifică importanța cauzei pentru care o inițiativă pledează, ci și consolidează ICE ca mecanism puternic de schimbare. Numai prin această abordare holistică, ei consideră că o ICE poate mobiliza cu adevărat puterea colectivă a tinerilor cetățeni europeni în direcția unei schimbări transformatoare.

Pe aceeași temă: 

Spuneți-l cunoscut, Make it Fun, Show Them the Impact!

Tuturor potențialilor organizatori: Mergeți la el, pentru că merită cu adevărat și puteți învăța multe!

Localizarea campaniei ICE

Deși obținerea unui milion de semnături pentru o ICE de succes este un angajament la nivelul UE, Elsa Kraemer a subliniat importanța prioritizării aspectelor locale ale temei ICE în campania dumneavoastră, unde mișcările la nivel local pot câștiga avânt și pot impulsiona cauza. 

Phone with "sign here" post it note

Fotografie realizată de Kelly Sikkema pe Unsplash

Valorificarea la maximum a canalelor dumneavoastră digitale

ELSA Kraemer a recomandat crearea unui site de campanie ușor de utilizat, care să clarifice faptul că, în câteva clicuri, puteți semna o inițiativă și puteți contribui la o schimbare. Ea a adăugat că este important ca site-ul să fie interactiv și să utilizeze platforme de comunicare socială, utilizând filme video, în special conținuturi care arată organizatorii care promovează ICE, precum și infografice interesante din punct de vedere vizual pentru a se implica și a informa.

În mod similar, Christelle Savall a subliniat rolul central al platformelor de comunicare socială. Construirea unei prezențe online puternice este esențială pentru a ajunge la generația mai tânără. Este esențial ca problema campaniei să fie tratată ca fiind esențială, concentrându-se nu numai pe ICE în sine, ci și pe abordarea problemei în cauză și oferind soluții viabile. Valorificarea puterii platformelor de comunicare socială pentru a crea o mișcare care să genereze semnături. În plus, recunoaștem că mulți tineri auzesc despre ICE prin intermediul rețelelor lor, fie că este vorba de prieteni sau de asociații pe care le urmăresc. Adaptați-vă campania pentru a valorifica acest potențial, încurajând aceste legături influente să sprijine și să promoveze inițiativa.

Almog Yoana Sade a recomandat o abordare cuprinzătoare online și offline. Organizatorii ar trebui să utilizeze platformele de comunicare socială (de exemplu Instagram, Twitter, TikTok), grupurile WhatsApp și un site web bine întreținut pentru a disemina informații și a facilita semnarea; și să colaboreze cu tinerii printr-o serie de evenimente, atât online, cât și cu prezență fizică, pentru a asigura o informare amplă. 

Pe baza experienței lor, tinerii organizatori au recomandat găzduirea de mese rotunde cu tinerii și participarea la evenimente relevante pentru a spori gradul de conștientizare „pe teren”. Recomandarea lor este de a lua în considerare stabilirea de contacte cu liceele pentru a educa și a implica elevii în procesul ICE, în special în țările în care vârsta minimă de semnare a fost redusă la 16 și 17 ani. Combinând aceste strategii, organizatorii pot mobiliza în mod eficace tinerii și pot beneficia de sprijinul lor pentru ICE.

Group of people putting hands together

Fotografie realizată de Hannah Busing pe Unsplash

Cum pot fi ajutați tinerii să facă voluntariat pentru ICE

Tinerii organizatori au subliniat că implicarea tinerilor nu se limitează doar la semnarea inițiativelor. Organizatorii inițiativei au nevoie, de asemenea, de tineri voluntari care să își poată aduce timpul și eforturile în acest sens. În acest sens, este important ca tinerii și organizațiile conduse de tineri să fie integrate încă de la început în ICE și să se comunice în mod clar misiunea și impactul inițiativei. Ceea ce se consideră a fi foarte util este, de asemenea, construirea de parteneriate cu organizațiile conduse de tineri încă de la început, astfel încât să devină parte a programului lor de lucru, sporind gradul de asumare a responsabilității în rândul partenerilor ICE. 

În concluzie

Tinerii (cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani) reprezintă peste 16 % din populația totală a Uniunii Europene și este important ca perspectivele, preocupările și aspirațiile lor să se reflecte în procesul democratic al Uniunii Europene. Exemple de inițiative cetățenești europene de succes din trecut reafirmă faptul că tinerii pot fi organizatori de succes, voluntari activi și potențiali semnatari importanți. Implicarea proprie a tinerilor este considerată esențială pentru abordarea provocărilor unice cu care se confruntă tinerii în prezent; cu toate acestea, gradul de conștientizare a inițiativei cetățenești europene ca instrument al democrației participative la nivelul UE este încă foarte scăzut; iar organizatorii nu dispun întotdeauna de competențele necesare pentru a crea conținut atractiv al campaniei pentru tineri. Acestea sunt provocări care pot fi abordate cu succes utilizând lecțiile împărtășite în cadrul acestui webinar și disponibile în alte părți ale forumului.

Urmăriți întregul webinar

Engaging Young People in Your ECI - What You Need to Know

 

Mai multe informații

Autori

Savannah Schuurbiers, coordonatoare pentru democrația europeană, Serviciul European pentru Acțiune Cetățenească (ECAS)
Categorii

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.