Steun een belasting op de rijken om inkomsten te genereren voor sociaal beleid, ecologische transitie en ontwikkelingssamenwerking!
Tweeënhalve maand - dat is alle tijd die we nog hebben om de Europese vermogensbelasting om te zetten van een visie in een realiteit. De urgentie is voelbaar: ons Europees burgerinitiatief, dat tot doel heeft de ultrarijken eerlijk te belasten om de ecologische en sociale transitie te financieren, heeft al meer dan 250.000 handtekeningen verzameld. Maar de tijd dringt. Elke dag wordt steeds kostbaarder als we ernaar streven om ons uiteindelijke doel van een miljoen handtekeningen te bereiken. Gelukkig lijkt het momentum ten gunste van het belasten van de rijken te groeien. Maar voordat we daar dieper op ingaan, laten we de kernvraag opnieuw bekijken: Waarom hebben we echt een Europese vermogensbelasting nodig?
Sociale en klimaatrechtvaardigheid: Twee kanten van dezelfde munt
Wij geloven dat de meeste belastingstelsels in Europa bewust de rijksten bevoordelen, waardoor een norm van impliciet privilege wordt gecreëerd. In bijna elk Europees land is de belastingdruk op de rijkste personen in de loop van de tijd gestaag gedaald. In de afgelopen dertig jaar zijn vermogensbelastingen afgeschaft in alle EU-landen op één na - Spanje, waar nog steeds een federale vermogensbelasting bestaat.
Burgers lopen voorop bij het ervaren en zien van deze groeiende ongelijkheid. Volgens de Eurobarometer-enquête over billijkheid en ongelijkheid vindt 81% van de bevolking dat de inkomensverschillen in hun land te groot zijn, en vindt 78% dat hun regering meer moet doen om deze ongelijkheden aan te pakken. Het is de hoogste tijd om deze trend om te keren, niet alleen omwille van de democratie, maar ook voor economische efficiëntie.
Tegelijkertijd staat de Europese Unie voor de dringende uitdaging van de klimaatverandering. Op basis van de Europese klimaatrisicobeoordeling warmt Europa twee keer zo snel op als het mondiale gemiddelde, wat leidt tot frequentere extreme weersomstandigheden die de meest kwetsbare bevolkingsgroepen onevenredig treffen. Paradoxaal genoeg dragen deze groepen het minst bij aan de uitstoot van broeikasgassen. De rijkste 1% stoot wereldwijd meer CO2 uit dan de armste 66%, die het meest worden getroffen door klimaatverandering. Het is duidelijk dat klimaatrechtvaardigheid niet kan worden bereikt zonder sociale rechtvaardigheid. We moeten de verantwoordelijkheid dringend herbalanceren om een rechtvaardige en democratische klimaattransitie te waarborgen.
Een vermogensbelasting zou aanzienlijke inkomsten genereren voor de financiering van sociaal beleid, de ecologische transitie en ontwikkelingssamenwerking. De transitie van Europa naar een koolstofneutrale economie en de verwezenlijking van de klimaatdoelstellingen tegen 2030 zullen enorme investeringen vergen, die door de Europese Commissie worden geraamd op 260 miljard euro extra per jaar. Hoewel deze cijfers terecht enorm lijken, zijn ze eigenlijk minder dan wat een belasting op de ultrarijken zou kunnen opleveren.
Uit een studie die Oxfam in april 2024 heeft gepubliceerd, blijkt zelfs dat EU-regeringen jaarlijks meer dan 286 miljard euro verliezen door de rijkste Europeanen niet evenredig te belasten. Dit bedrag is vergelijkbaar met het Finse bbp en vertegenwoordigt elk uur 33 miljoen EUR aan niet-geïnde belastinginkomsten. Een vermogensbelasting is niet alleen noodzakelijk, maar ook eerlijk, zodat de last van de groene transitie niet op de gemiddelde en arme huishoudens neerkomt.
Van visie naar actie: De weg effenen voor een Europese vermogensbelasting
Deze context heeft ons ertoe aangezet een Europees burgerinitiatief te lanceren, een opmerkelijk instrument waarmee een miljoen EU-burgers de Europese Commissie kunnen vragen nieuwe wetgeving over een specifiek onderwerp voor te stellen. We hebben een groep organisatoren uit zeven lidstaten gevormd, die verschillende politieke, vakbonds- en maatschappelijke achtergronden omvat, evenals verenigingen van miljonairs. De belangrijkste ondertekenaars zijn:
- Paul Magnette (leider van de Socialistische Partij - België)
- Aurore Lalucq (lid van het Europees Parlement, Place Publique – Frankrijk)
- Thomas Piketty (Economist – Frankrijk)
- Marlène Engelhorn (Multimillionaire, Tax Me Now – Oostenrijk)
- Lars Koch (secretaris-generaal van Oxfam Denemarken)
- László Andor (secretaris-generaal van FEPS – Hongarije)
- Conny Reuter (wereldwijd coördinator van de Progressieve Alliantie – Duitsland)
- Patrizio Lainà (hoofdeconoom bij de Finse beroepsvereniging STTK – Finland)
Paul Magnette en Aurore Lalucq zijn aanwezig voor de Europese Commissie voordat zij het Europees burgerinitiatief indienen.
Onze eerste uitdaging was de Commissie ertoe aan te zetten ons initiatief te aanvaarden. Om dit te bereiken, werkten we samen met verschillende experts om een robuust en gedetailleerd juridisch argument te ontwikkelen. Na meer dan een maand wachten stemde de Commissie ermee in ons project te registreren, wat een belangrijke en bemoedigende stap is, die aangeeft dat realisatie mogelijk is met een brede mobilisatie van burgers. Net zoals we de minimumbelasting op multinationals en de belasting op superwinsten op Europees niveau hebben vastgesteld, hebben we nu een duidelijk pad om de invoering van een vermogensbelasting op individuen te eisen voor meer sociale en klimaatrechtvaardigheid.
De tijd is nu: Kapitaliseren op groeiende steun voor een vermogensbelasting
Gelukkig is de huidige context duidelijk in ons voordeel en wint het voorstel dat wij verdedigen terrein in het publieke debat. Het beantwoordt aan talrijke recente oproepen van burgers, het maatschappelijk middenveld, economen, wetenschappers en zelfs gekozen vertegenwoordigers.
Nog voordat ons initiatief werd ingediend, hadden meer dan 130 leden van het Europees Parlement, gesteund door talrijke economen zoals Joseph Stiglitz en Gabriel Zucman, opgeroepen tot de invoering van een progressieve internationale belasting op extreme rijkdom door middel van een opiniestuk dat in de Franse media Le Mondewerd gepubliceerd en door elk van hen werd ondertekend. Sindsdien is het momentum gegroeid en lijkt de publieke opinie steeds meer overtuigd van de noodzaak van een dergelijke belasting.
Raphaël Glucksmann (Franse Europarlementariër), Paul Magnette en Aurore Lalucq (Franse Europarlementariër) verspreiden flyers in Charleroi, België, vergezeld door vrijwilligers.
Recente enquêtes uitgevoerd door Ipsos voor Earth4All tonen groeiende publieke steun voor grote belastinghervormingen. Uit de resultaten blijkt dat 68% van de respondenten in 17 landen nu voorstander is van een vermogensbelasting als middel om belangrijke veranderingen in onze economie en manier van leven te financieren, met slechts 11% tegen. Het idee om de ultrarijken te belasten heeft zelfs zijn weg gevonden naar de G20, waar verschillende landen het steunen, te beginnen met Brazilië, dat het tot een van zijn prioriteiten heeft gemaakt als onderdeel van zijn voorzitterschap in 2024.
In Europa hebben we geprofiteerd van het werk van partnerorganisaties die deze kwestie geleidelijk in de voorhoede van de discussies hebben gebracht. Begin april 2024 leidden Oxfam, Avaaz en WeMove Europe bijvoorbeeld gezamenlijk een actie met behulp van een opblaasbare privéjet voor het Europees Parlement om te protesteren tegen het stilzitten van de EU met betrekking tot "de rijkste en grootste vervuilers van Europa". Dergelijke mobilisaties, samen met tal van conferenties en workshops over de ontwikkeling van eerlijkere belastingheffing, trekken media- en publieke aandacht. Dit belang is van cruciaal belang, omdat het ons helpt ons initiatief te verspreiden onder een meer betrokken en ontvankelijk publiek.
Avaaz, WeMove Europe en Oxfam landen samen met een groep klimaatactivisten een privéjet buiten het Europees Parlement tijdens een plenaire vergadering op 11 april 2024.
Zowel online, via nieuwsbrieven en sociale media, als offline, via straatcampagnewerk, is het nu aan ons om te profiteren van de context en zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen.
Sluit je aan bij de beweging: Help ons een miljoen handtekeningen te bereiken!
Om te slagen, moeten we tegen 9 oktober meer dan 800.000 extra handtekeningen verzamelen in heel Europa. Deze doelstelling lijkt misschien ambitieus, zelfs buiten bereik voor sommigen, maar het is volledig haalbaar als we erin slagen de publieke opinie te mobiliseren – al diegenen die pleiten voor meer fiscale, sociale en klimaatrechtvaardigheid.
Van de eerste tot de laatste dag van dit initiatief hebben we getracht en zullen we blijven bouwen aan een zo breed mogelijke coalitie van politici, vakbonden, ngo's en leden van het maatschappelijk middenveld. Alleen samen kunnen we van dit initiatief een belangrijke volks- en burgeroverwinning maken.
Raphaël Glucksmann (Frans EP-lid), Aurore Lalucq en Paul Magnette zoeken van deur tot deur in Charleroi, België, om het Europees burgerinitiatief te promoten.
Klaar om actie te ondernemen? Begin methet ondertekenen van het Europees burgerinitiatiefen nodig vervolgens uw vrienden en familie uit om hetzelfde te doen en het te delen op uw sociale netwerken of via andere middelen die tot uw beschikking staan!
Laten we deze kans aangrijpen om meer sociale en klimaatrechtvaardigheid in Europa te eisen! Laten we van vermogensbelasting een realiteit maken!
Teken het initiatief hier: https://eci.ec.europa.eu/038/public/?lg=nl
Lees hier meer over het initiatief: https://www.tax-the-rich.eu
Auteurs
Gauthier HanselGauthier Hansel voert actief campagne voor het Europees burgerinitiatief “Grote rijkdom belasten om de ecologische en sociale transitie te financieren”. Hij heeft een masterdiploma in politieke communicatie en lobbyen behaald aan de Vrije Universiteit Brussel en is altijd bijzonder gevoelig geweest voor kwesties van sociale rechtvaardigheid, waardoor hij zich in maart 2024 bij het EBI-team heeft aangesloten.
- Categorieën
Reageren
Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.