Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Låt oss förverkliga förmögenhetsskatten: Brådskande krav på större social rättvisa och klimaträttvisa

Uppdaterades den: 24 July 2024

Stöd en skatt på de rika för att generera intäkter för socialpolitik, ekologisk omställning och utvecklingssamarbete!

Två och en halv månad - det är all tid vi har kvar för att få en chans att omvandla den europeiska förmögenhetsskatten från en vision till verklighet. Brådskan är påtaglig: Vårt europeiska medborgarinitiativ, som syftar till att rättvist beskatta de ultrarika för att finansiera den ekologiska och sociala omställningen, har redan samlat in över 250 000 underskrifter. Men tiden håller på att rinna ut. Varje dag blir allt mer värdefull när vi strävar efter att nå vårt slutmål på en miljon underskrifter. Lyckligtvis verkar momentum till förmån för att beskatta de rika växa. Men innan vi går in på det, låt oss återkomma till kärnfrågan: Varför behöver vi egentligen en europeisk förmögenhetsskatt?

Social rättvisa och klimaträttvisa: Två sidor av samma mynt

Vi tror att de flesta skattesystem i Europa medvetet gynnar de rikaste, vilket skapar en norm för implicit privilegium. I nästan alla europeiska länder har skattetrycket på de rikaste individerna stadigt minskat med tiden. Under de senaste trettio åren har förmögenhetsskatter avskaffats i alla utom ett EU-land - Spanien, där det fortfarande finns en federal förmögenhetsskatt.

Medborgarna går i bräschen för att uppleva och bevittna dessa växande ojämlikheter. Enligt Eurobarometerundersökningen om rättvisa och ojämlikhet anser 81 % av befolkningen att inkomstskillnaderna i deras land är för stora, och 78 % anser att deras regering bör göra mer för att ta itu med dessa ojämlikheter. Det är hög tid att vända denna trend, inte bara för demokratins skull utan också för ekonomisk effektivitet.

Blow up airplane with "tax the rich" on the side next to a man wearing a pilot outfit and hat

Samtidigt står Europeiska unionen inför den akuta utmaning som klimatförändringarna innebär. Enligt den europeiska klimatriskbedömningen värms Europa upp dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet, vilket leder till mer frekventa extrema väderhändelser som i oproportionerligt hög grad drabbar de mest utsatta befolkningsgrupperna. Paradoxalt nog bidrar dessa grupper minst till utsläppen av växthusgaser. De rikaste 1 % av världens befolkning släpper ut mer koldioxid än de fattigaste 66 %, som påverkas mest av klimatförändringarna. Det är uppenbart att klimaträttvisa inte kan uppnås utan social rättvisa. Vi måste snarast omfördela ansvaret för att säkerställa en rättvis och demokratisk klimatomställning.

En förmögenhetsskatt skulle generera betydande intäkter för att finansiera socialpolitiken, den ekologiska omställningen och utvecklingssamarbetet. EU:s omställning till en koldioxidneutral ekonomi och uppnåendet av klimatmålen senast 2030 kommer att kräva enorma investeringar, som Europeiska kommissionen uppskattar till ytterligare 260 miljarder euro per år. Även om dessa siffror med rätta kan tyckas enorma, är de faktiskt mindre än vad en skatt på de ultrarika skulle kunna ge.

Cardbox with "tax the rich" on the side filled with coins

En studie som Oxfam offentliggjorde i april 2024 visade att EU:s regeringar förlorar mer än 286 miljarder euro per år genom att inte beskatta de rikaste européerna proportionellt. Detta belopp är jämförbart med Finlands BNP och motsvarar 33 miljoner euro i icke uppburna skatteintäkter varje timme. En förmögenhetsskatt är inte bara nödvändig utan också rättvis, vilket säkerställer att bördan av den gröna omställningen inte faller på genomsnittshushåll och fattiga hushåll.

Från vision till handling: Vägen till en europeisk förmögenhetsskatt

Detta föranledde oss att lansera ett europeiskt medborgarinitiativ, ett anmärkningsvärt verktyg som gör det möjligt för en miljon EU-medborgare att be Europeiska kommissionen att föreslå ny lagstiftning i en viss fråga. Vi har bildat en grupp av organisatörer från sju medlemsstater som omfattar olika politiska, fackliga och civila samhällsbakgrunder samt miljonärsorganisationer. De viktigaste undertecknarna är följande:

  • Paul Magnette (ledare för Socialistiska partiet - Belgien)
  • Aurore Lalucq (ledamot av Europaparlamentet, Place Publique – Frankrike)
  • Thomas Piketty (ekonom – Frankrike)
  • Marlène Engelhorn (Multimillionaire, Tax Me Now – Österrike)
  • Lars Koch (generalsekreterare för Oxfam Danmark)
  • László Andor (generalsekreterare för FEPS – Ungern)
  • Conny Reuter (global samordnare för Progressiva alliansen – Tyskland)
  • Patrizio Lainà (chefsekonom vid Finlands yrkesförbund STTK – Finland)

Paul Magnette and Aurore Lalucq present in front of the European Commission before submitting the European Citizens' Initiative

Paul Magnette och Aurore Lalucq närvarar inför EU-kommissionen innan de lägger fram det europeiska medborgarinitiativet.

Vår första utmaning var att få kommissionen att acceptera vårt initiativ. För att uppnå detta samarbetade vi med olika experter för att utveckla ett robust och detaljerat juridiskt argument. Efter över en månads väntan gick kommissionen med på att registrera vårt projekt, vilket är ett viktigt och uppmuntrande steg som signalerar att förverkligandet är möjligt med en bred medborgarmobilisering. Precis som vi fastställde minimiskatten på multinationella företag och skatten på supervinster på EU-nivå har vi nu en tydlig väg att kräva att en förmögenhetsskatt införs för enskilda personer för större social rättvisa och klimaträttvisa.

Tiden är nu: Kapitalisera på växande stöd för en förmögenhetsskatt

Lyckligtvis är den nuvarande situationen helt klart till vår fördel och det förslag vi försvarar vinner terräng i den offentliga debatten. Det är ett svar på många uppmaningar nyligen från medborgare, det civila samhället, ekonomer, forskare och till och med folkvalda företrädare.

Redan innan vårt initiativ lades fram hade mer än 130 ledamöter av Europaparlamentet, med stöd av ett stort antal ekonomer som Joseph Stiglitz och Gabriel Zucman, efterlyst införandet av en progressiv internationell skatt på extrem rikedom genom en debattartikel som publicerades i de franska medierna Le Monde och undertecknades av var och en av dem. Sedan dess har dynamiken ökat, och den allmänna opinionen verkar alltmer övertygad om behovet av en sådan skatt.

Raphaël Glucksmann (French MEP), Paul Magnette, and Aurore Lalucq distributing flyers in Charleroi, Belgium, accompanied by volunteers.

Raphaël Glucksmann (fransk parlamentsledamot), Paul Magnette och Aurore Lalucq (fransk parlamentsledamot) distribuerar flygblad i Charleroi, Belgien, tillsammans med volontärer.

Nyligen genomförda undersökningar utförda av Ipsos för Earth4All visar växande offentligt stöd för stora skattereformer. Resultaten visar att 68 procent av de svarande i 17 länder nu är för en förmögenhetsskatt som ett sätt att finansiera betydande förändringar i vår ekonomi och livsstil, med endast 11 procent emot. Tanken på att beskatta de ultrarika har till och med tagit sig till G20, där flera länder stöder den, till att börja med Brasilien, som har gjort den till en av sina prioriteringar som en del av sitt ordförandeskap 2024.

I Europa har vi dragit nytta av det arbete som utförts av partnerorganisationer som gradvis har fört denna fråga i förgrunden för diskussionerna. I början av april 2024 ledde till exempel Oxfam, Avaaz och WeMove Europe gemensamt en aktion med hjälp av ett uppblåsbart privat jetplan framför Europaparlamentet för att protestera mot EU:s passivitet när det gäller "Europas rikaste och största förorenare". Sådana mobiliseringar, tillsammans med många konferenser och workshoppar om utvecklingen av en rättvisare beskattning, drar till sig medias och allmänhetens uppmärksamhet. Detta intresse är avgörande eftersom det hjälper oss att sprida vårt initiativ till en mer engagerad och mottaglig allmänhet. 

Avaaz, WeMove Europe and Oxfam, alongside a group of climate activists, land a private jet outside the European Parliament during a plenary session on April 11, 2024.

Avaaz, WeMove Europe och Oxfam, tillsammans med en grupp klimataktivister, landar ett privat jetplan utanför Europaparlamentet under ett plenarsammanträde den 11 april 2024.

Både online, via nyhetsbrev och sociala medier, och offline, genom gatukampanjarbete, är det nu upp till oss att dra nytta av sammanhanget och samla så många underskrifter som möjligt.

Gå med i rörelsen: Hjälp oss att nå en miljon underskrifter!

För att lyckas måste vi samla in mer än 800 000 ytterligare underskrifter i hela Europa senast den 9 oktober. Detta mål kan verka ambitiöst, även utom räckhåll för vissa, men det är helt möjligt om vi lyckas mobilisera den allmänna opinionen – alla de som efterlyser större skattemässig, social och klimatmässig rättvisa.

Från den första till den sista dagen av detta initiativ har vi sökt och kommer att fortsätta att bygga bredast möjliga koalition av politiker, fackföreningar, icke-statliga organisationer och medlemmar i det civila samhället. Endast tillsammans kan vi göra detta initiativ till en betydande folklig och medborgerlig seger.

Raphaël Glucksmann (French MEP), Aurore Lalucq, and Paul Magnette canvassing door-to-door in Charleroi, Belgium, to promote the European citizens' initiative.

Raphaël Glucksmann (fransk parlamentsledamot), Aurore Lalucq och Paul Magnette målar dörr till dörr i Charleroi, Belgien, för att främja det europeiska medborgarinitiativet.

Redo att vidta åtgärder? Börja medatt underteckna det europeiska medborgarinitiativetoch bjud sedan in dina vänner och din familj att göra detsamma och dela det på dina sociala nätverk eller på något annat sätt som står till ditt förfogande!

Låt oss ta tillfället i akt att kräva större social rättvisa och klimaträttvisa i Europa! Låt oss förverkliga förmögenhetsskatten!

Skriv under initiativet här: https://eci.ec.europa.eu/038/public/?lg=sv

Läs mer om initiativet här: https://www.tax-the-rich.eu 

 

Author of Blog Post - Gauther Hansel

Postare

Gauthier Hansel

Gauthier Hansel arbetar aktivt för det europeiska medborgarinitiativet ”Taxing great wealth to finance the ecological and social transition”. Han har en magisterexamen i politisk kommunikation och lobbyverksamhet från Fria universitetet i Bryssel och har alltid varit särskilt lyhörd för frågor om social rättvisa, vilket ledde till att han anslöt sig till teamet för medborgarinitiativet i mars 2024.

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.