Направо към основното съдържание
Форум на Европейската гражданска инициатива

Как да събирате подписи

Можете да събирате подкрепа за европейски граждански инициативи на хартиен носител (като използвате предварително попълнени формуляри, които можете да изтеглите) или онлайн. 

Централна система за събиране на изявления за подкрепа онлайн

Централната система за събиране на изявления за подкрепа онлайн е инструментът, който Европейската комисия предоставя на организаторите на европейски граждански инициативи, за да събират подписи онлайн. От 2023 г. това е единствената система, която организаторите на нови инициативи могат да използват, за да събират подписи за своите инициативи онлайн.

Научете повече за централната система за събиране на изявления за подкрепа онлайн, която Европейската комисия предлага на организаторите на инициативи. 

НОВИ насоки относно централната система за събиране на изявления за подкрепа онлайн

Насоки относно централната система за събиране на изявления за подкрепа онлайн
Насоки относно централната система за събиране на изявления за подкрепа онлайн

Съвети за събиране на подписи

Не забравяйте!

Поддръжниците трябва да са граждани на ЕС (граждани на държави — членки на ЕС) и да са на възраст, която им дава право да гласуват на изборите за Европейски парламент (18 години или по-малко в някои държави членки), освен ако дадена държава членка е решила да намали на 16 години минималната възраст за поддръжниците на инициативи и е уведомила Комисията за това. Вижте списък с възрастовите изисквания.

Прочете повече:

Тайните на успеха на една европейска гражданска инициатива: съвети от първа ръка как да съберете 1,6 милиона подписа и да преминете прага в двадесет и една държави от ЕС 

Анатомия на чудо: как последните 20 дни от кампанията за инициативата „Спрете рязането на перки на акули“ се оказаха повратен момент

Съвети от национални органи за събиране на валидни подписи

The European Citizens’ Initiative’s Central Online Collection System Explained

В този видеоклип Жером Стефанини, ИТ служителят, отговарящ за системата в Комисията, обяснява какви са нейните характеристики и предимства и отговаря на въпроси и коментари на организатори на ЕГИ.

Какво представлява централната система за онлайн събиране на изявления за подкрепа за европейски граждански инициативи
предложения за събиране на подписи за вашата инициатива

Почерпете от опита на тези, които са успели: съвети за събиране на подписи от Олга Кику, организатор на европейската гражданска инициатива End the Cage Age („Край на клетките“).

Превод на транскрипцията на видеоклипа. Разказ на Олга Кику, организатор на европейската гражданска инициатива End the Cage Age

Насоки

Как да събирате подписи: Често най-трудната стъпка...

Уебинари

Отказ от отговорност: мненията, споделени във Форума на ЕГИ, изразяват единствено гледната точка на техните автори и по никакъв начин не може да се смята, че изразяват позицията на Европейската комисия или Европейския съюз.