Den 30 april 2022 träffades 55 ungdomar i Rom för att lära av varandras erfarenheter av klimataktivism och undersöka hur det europeiska medborgarinitiativet skulle kunna vara ett effektivt verktyg för att förebygga klimatförändringar. Evenemanget var en del av kampanjen #TheGreenTrack, som EU-kommissionen lanserade 2022 för att öka ungdomars röster och ungdomars deltagande i miljöfrågor, och som anordnades av unga europeiska ambassadörer.
Seminariet ”Ge dig aktiv!” Unga EU-ambassadörer i Italien anordnade ett europeiskt medborgarinitiativ för att motverka klimatförändringarna. Unga europeiska ambassadörer är ett icke-politiskt och frivilligt kommunikationsnätverk som kopplar samman och bygger vänskapsbroar bland ungdomar från EU:s medlemsstater, Storbritannien och Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Georgien, Moldavien och Ukraina.
Yeas arbetar med många frågor, bland annat ungdomars deltagande och klimatförändringar.
Workshoppen i Rom behandlade båda ämnena och undersökte verktyg och program för att skapa verkningsfulla projekt för lokalsamhällen som kan användas av och vara användbara för ungdomsgrupper och ungdomsorganisationer.
Rubrik: Ungdomsorganisatörer utbyter erfarenheter och diskuterar idéer om hur man kan hantera klimatförändringarna
Fotokredit: YEAsxRom
Under den första hälften av evenemanget delade tretton ungdomsorganisationer med sina erfarenheter av att organisera åtgärder för att motverka effekterna av klimatförändringarna. Exempel på den verksamhet som presenteras är städning, utbildningsprogram, skolbesök, kampanjer och mycket mer.
Under evenemangets andra del fick deltagarna möjlighet att lära sig mer om det europeiska medborgarinitiativet och hur det kan användas för att ändra miljöpolitiken och ge medborgarna en röst.
Efter en första samarbetsövning för att lära sig de olika stegen i utvecklingen av ett initiativ delade Lorenzo Mineo, en aktivist för det (avslutade) medborgarinitiativet Stopglobalwarming.eu, sina erfarenheter av att organisera namninsamlingen, förbereda kommunikationskampanjen och knyta kontakter med olika organisationer med liknande mål och värderingar. Han berättade också om hur pandemin påverkade deras arbete negativt: att det är omöjligt att göra opinionsbildning på gatan, att det är svårt att marknadsföra sina idéer på nätet och att motivera gruppmedlemmarna. Han lyfte också fram vissa positiva konsekvenser, såsom möjligheten att få mer tid att samla in underskrifter och att lätt samordna sig med kollegor från andra länder.
Efter ett samtal med honom delades deltagarna in i team och fick i uppdrag att utveckla en ny idé om ett medborgarinitiativ, inbegripet en strategi för att samla in underskrifter och främja sina idéer. Fem miniprojekt utvecklades, från införandet av obligatorisk utomhusverksamhet för skolor till skyddet av pollinatörer, med fokus på förnybar energi och ett förbud mot förorenande produkter.
Rubrik: Presentation av strategier för att främja idéer och samla in underskrifter
Fotokredit: YEAsxRom
Är du intresserad av exempel på europeiska medborgarinitiativ som framgångsrikt har samlat in stöd för miljöinitiativ? Läs mer här:
- Från studenten Dorm till prioriteringarna i den europeiska gröna given
- Right2Water, det första europeiska medborgarinitiativet för att nå tröskeln på 1 miljoner underskrifter
- Hur stoppade glyfosat ledde till en liten revolution
- Hur lyckades man med ”End the Cage Age”?
Unga europeiska ambassadörer: https://euneighbourseast.eu
Det gröna spåret: https://on-the-green-track.campaign.europa.eu/index_en
Postare
Maria Pia NapoletanoMaria Pia Napoletano är ungdomsarbetare och samordnare för initiativet Young European Ambassadors Initiative in the EU and UK for the EU NEIGHBOURS East Project. Hon är lyhörd för ungdomsarbete, demokratiskt deltagande och jämlikhet.
Kommentera
För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.Kommentarer