Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Acțiunea democratică are puterea de a proteja democrația UE de supravegherea biometrică în masă

Actualizat la: 23/08/2021

Având în vedere că legislatorii europeni au fost hotărâți să propună o nouă lege istorică de reglementare a inteligenței artificiale (IA) în cursul acestei luni, necesitatea ca cetățenii UE să se implice în impactul tehnologiilor emergente asupra societății este mai urgentă ca oricând, iar inițiativa noastră cetățenească europeană oferă doar acest lucru. Poate fi dificil pentru oameni să cunoască modul în care opiniile lor pot aduce o schimbare în procesele decizionale aparent îndepărtate. În prezent, tehnologiile biometrice, cum ar fi recunoașterea facială, sunt utilizate în întreaga Europă în moduri care pot submina democrația și pot încălca libertățile cetățenilor. Ca răspuns, inițiativa „Inițiativa societății civile de interzicere a practicilor de supraveghere biometrică în masă” valorifică puterea acțiunii cetățenilor la scară largă pentru a solicita o schimbare legislativă reală.

Identi

Un sondaj realizat de Parlamentul European și de Comisia Europeană la sfârșitul anului 2020 a constatat că „marea majoritate a europenilor (92 %) din toate statele membre solicită ca vocile cetățenilor să fie „luate în considerare mai mult în deciziile privind viitorul Europei”.” Democrația – voința cetățenilor – este unul dintre pilonii pe care se bazează UE. Ideea că, împreună, țările Europei sunt mai puternice și că putem colabora pentru pace, stabilitate, prosperitate și libertate, se află în centrul existenței UE. Din exterior, procesele UE pot părea intimidante – nu este ușor să se ajungă la un acord dincolo de granițele politice, culturale și geografice, motiv pentru care este atât de important ca UE să implice cetățenii pentru a se asigura că deciziile care ne afectează viața sunt echitabile, legitime și favorabile incluziunii.

În luna aprilie a acestui an, o viitoare propunere a Comisiei Europene privind o lege la nivelul UE privind inteligența artificială va declanșa un proces multianual de deliberare de către legiuitorii UE [inclusiv deputați în Parlamentul European și reprezentanți din fiecare stat membru al UE]. Este probabil ca UE să facă din istorie prima regiune din lume care reglementează în mod cuprinzător tehnologiile IA. Cu toate acestea, deși Comisia Europeană a declarat anul trecut că doresc o „dezbatere publică amplă” cu privire la utilizarea acestor tehnologii IA în societatea noastră, realitatea este că multe grupuri au lipsit de la discuții, iar cunoștințele despre ceea ce este IA și modul în care aceasta poate avea un impact redus asupra societăților noastre sunt reduse. În special, observăm că persoanele rasializate din Europa sunt cele mai susceptibile de a face obiectul deciziilor IA și al diferitelor forme de supraveghere, dar cel mai puțin probabil să aibă un cuvânt de spus în deciziile referitoare la legile care reglementează dezvoltarea și utilizarea IA.

Aici intră în dezbatere campania paneuropeană „Reclaim Your Face” pentru interzicerea practicilor de supraveghere biometrică în masă. Deși experții nu sunt întotdeauna de acord cu definiția „inteligenței artificiale”, Comisia Europeană a afirmat că tehnologiile biometrice, cum ar fi recunoașterea facială, vor fi incluse în domeniul de aplicare al viitoarei legi privind IA, care urmărește să stabilească norme pentru o gamă largă de instrumente și tehnologii care, în general, efectuează analize statistice ale datelor prin algoritmi pentru a lua decizii sau a face previziuni.

babio

În ultimii ani, o rețea formată din 44 de organizații pentru drepturile digitale, s-au mobilizat drepturile digitale europene (EDRi), deoarece – în întreaga Europă – guvernele și corporațiile au adoptat din ce în ce mai mult tehnologii biometrice de supraveghere în masă. Tehnologiile biometrice sunt cele care prelucrează date despre corpul dumneavoastră, comportamentul dumneavoastră sau alte caracteristici sensibile de identificare. Ca răspuns la utilizarea tot mai frecventă a datelor biometrice ale persoanelor în viața de zi cu zi pentru supravegherea în moduri potențial foarte dăunătoare, EDRi, împreună cu alte 11 de organizații pentru drepturile digitale, a lansat „Reclaim Your Face”. Până în prezent, coaliția s-a extins la 58 de grupuri, inclusiv o uniune sindicală, grupuri de combatere a discriminării și inițiative în domeniul drepturilor omului care lucrează la nivel național, european și internațional.

În special, Reclaim Your Face (Ryf) militează împotriva utilizării specifice a tehnologiilor biometrice în spațiile publice, care scot în evidență în mod inechitabil oamenii și care tratează toată lumea ca suspecți doar pentru a-și duce viața de zi cu zi. Acestea sunt forme de supraveghere în masă, iar analiza juridică a arătat că nu sunt compatibile cu normele UE privind drepturile omului. Printre exemple se numără utilizarea dronelor de recunoaștere facială utilizate împotriva protestatarilor; utilizarea dispozitivelor pseudoștiințifice de detectare a agresiunilor pe străzi; sau identificarea cumpărătorilor pe baza mersului lor (modul în care merg).

Coaliția Reclaim Your Face este preocupată de astfel de utilizări ale tehnologiei IA, deoarece, astfel cum a susținut recent EDRi, acestea creează infrastructurile perfecte pentru supravegherea ilegală în masă de către state și corporații, utilizând identitatea unică a fiecărei persoane împotriva lor. În exemplul utilizării dronelor de supraveghere biometrică împotriva protestatarilor, forțele de poliție pot intimida oamenii și îi pot descuraja să își facă auzită vocea împotriva nedreptății sau a corupției, de teama repercusiunilor sau de a fi etichetate drept „perturbator”.

În exemplul detectării agresiunilor, autoritățile locale au utilizat tehnologii pseudoștiințifice și experimentale pentru a interveni atunci când se presupune că o persoană este agresivă, în ciuda faptului că persoanele de culoare sunt interpretate în mod consecvent și inexact de algoritmi ca fiind mai agresive decât persoanele albe. Sau în exemplul supermarketurilor, fiecare achiziție și interacțiune poate fi urmărită, adăugată împreună, înregistrată într-un fișier secretiv cu privire la fiecare persoană și – în cazul în care un agent de securitate nu este de acord cu modul în care se îndreaptă o persoană – poate fi folosită chiar și pentru a le interzice din alte magazine locale.

În toate aceste exemple, oamenii își pierd anonimatul în spațiile publice. Acest drept de a ne păstra viața privată și de a nu fi urmărit de-a lungul timpului și locului este esențial pentru democrație. Aceasta protejează avertizorii de integritate și sursele jurnalistice care asigură o presă europeană liberă, care poate trage la răspundere puterea. Ne permite să trăim cu încredere viața noastră autentică – cum ar fi exprimarea publică a religiei noastre, a sexualității sau a identității noastre de gen – fără amenințarea că va fi utilizată împotriva noastră. Aceasta ne permite să beneficiem de prezumția de nevinovăție și să fim supravegheați numai dacă există un motiv justificat pentru aceasta. O societate sănătoasă este o societate în care suntem liberi și putem funcționa în mod autonom. Este vital pentru democrația noastră să susținem aceste libertăți.

eciban

Inițiativa cetățenească europeană (Reclaim Your Face),„Inițiativa societății civile pentru interzicerea practicilor de supraveghere biometrică în masă”, este concepută pentru a garanta că voința oamenilor este reprezentată în procesul legislativ privind IA, în special în ceea ce privește aspecte precum practicile de supraveghere biometrică în masă care pot avea un impact atât de mare asupra democrației și a vieții oamenilor. Ne dorim șansa de a opri cele mai dăunătoare utilizări ale tehnologiei înainte – fără ca majoritatea oamenilor nici măcar să își dea seama – acestea sunt brusc peste tot.

Având în vedere căeuroscepticismul primește o validare greșită de la ieșirea Regatului Unit din UE, este mai important ca oricând ca europenii să se simtă încrezători în proiectul european. Una dintre principalele modalități prin care se va realiza acest lucru este cunoașterea faptului că vocile noastre sunt ascultate și luate în serios – și că democrația noastră funcționează pentru toți, nu doar pentru cei cu putere. Aceasta înseamnă continuarea investițiilor în procese democratice directe, cum ar fi ICE, și creșterea gradului de conștientizare cu privire la acestea, în special în cazul comunităților care au fost excluse din trecut din procesele decizionale ale UE. În mod critic, aceasta înseamnă, de asemenea, oprirea practicilor precum supravegherea biometrică în masă, care poate reprezenta o amenințare existențială pentru capacitatea noastră de a protesta, de a ne exprima sau de a căuta informații. Lupta pentru interzicerea practicilor de supraveghere biometrică în masă este, în cele din urmă, o luptă pentru a menține UE ca un reper al democrației.

 

Declinarea responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor șiîn niciun caz nu pot fi considerate ca reflectândpoziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.

 

Ella

Autori

Ella Jakubowska

Ella este responsabilă de politici și campanii în cadrul rețelei europene pentru drepturile digitale (EDRi). Înainte a lucrat pentru o societate de inginerie și tehnologie, după care a petrecut o perioadă analizând punctele în care se intersectează drepturile omului, tehnologia și societatea, dintr-o perspectivă sociologică feministă. Ella este cetățean britanic, dar locuiește acum la Bruxelles, unde pledează pentru protecția drepturilor digitale ale cetățenilor în UE. 

Conectați-vă cu ea la forum!

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.