Preskoči na glavno vsebino
Forum evropske državljanske pobude

Spletni seminar Podporna orodja za organizatorje evropske državljanske pobude, 2020

Datum začetka: 15/09/2020
Datum zaključka: 15/09/2020
Trenutni status: Zaprti
Spremenjeno dne: 05/03/2021

Govorniki: Jérôme Stefanini, Generalni direktorat za informatiko pri Evropski komisiji

Adriana-Nicoleta Mungiu-Pătrașcu, Evropska komisija, generalni sekretariat

Moderator: Assya Kavrakova, Evropska civilna pobuda (ECAS)

Jezik: angleščina

Če ste zamudili spletni seminar, si lahko ogledate videoposnetek (na voljo v angleščini) o podpornih orodjih, ki jih imajo na voljo organizatorji evropske državljanske pobude.

Jérôme Stefanini – vodja projektov IT, Evropska komisija, Generalni direktorat za informatiko (DIGIT). Jérôme Stefanini je zadnja štiri leta vodja ekipe IT za evropsko državljansko pobudo. Odgovoren je za centralni sistem zbiranja podatkov Komisije, aplikacijo za organizatorje evropske državljanske pobude in sistem za izmenjavo datotek. Pri pripravi nove uredbe o evropski državljanski pobudi je skrbel za vidike, povezane z informacijsko tehnologijo. Pomaga tudi organizatorjem evropskih državljanskih pobud in sodeluje z različnimi deležniki.

Adriana-Nicoleta Mungiu-Pătrașcu – referentka za evropsko državljansko pobudo, generalni sekretariat Evropske komisije. Adriana Mungiu je referentka v generalnem sekretariatu Evropske komisije, zadolžena je za koordinacijo komunikacijskih in podpornih dejavnosti v zvezi z evropsko državljansko pobudo. Prizadeva si izboljšati prepoznavnost evropske državljanske pobude med državljani in zainteresiranim organizacijam zagotoviti večjo vlogo na terenu.

Assya Kavrakova, izvršna direktorica pobude ECAS. Assya Kavrakova je izvršna direktorica Evropske civilne pobude (ECAS). Pri ECAS skrbi za razvoj in uveljavljanje demokracije v digitalnem okolju: gre za izkoriščanje demokratičnega potenciala IKT za zmanjševanje vrzeli med političnimi elitami in državljani ter preoblikovanje odnosov med državljani in nosilci odločanja v EU v partnerstvo, kar spodbuja oblikovanje angažiranega državljanstva.

Program spletnega seminarja

1. Uvodni nagovor – Assya Kavrakova [od 1. do 5. minute]

2. Kratek uvod v evropsko državljansko pobudo – Adriana-Nicoleta Mungiu-Pătrașcu [od 5. do 15. minute]

3. Orodja foruma evropske državljanske pobude – Assya Kavrakova [od 15. do 20. minute]

4. Prijava pobude – Jérôme Stefanini [od 20. do 27. minute]

5. Zbiranje podpisov podpore – Jérôme Stefanini [od 27. do 50. minute]

6. Sistem za izmenjavo datotek – Jérôme Stefanini [od 50. do 55. minute]

7. Vprašanja [od 55. do 75. minute]

Na spletnem seminarju boste našli odgovore na naslednja vprašanja:Katera podporna orodja za uspešno izvajanje pobud imajo organizatorji na voljo?

Kako najbolje uporabiti možnosti centralnega sistema spletnega zbiranja Evropske komisije?

Kako deluje sistem za izmenjavo datotek?

Glavna sporočila spletnega seminarja:

Spletišče evropske državljanske pobude vsebuje veliko informacij o organizaciji pobude (npr. pojasnila glede postopkov, regulativnega okvira itd.).

(Potencialni) organizatorji lahko prek foruma pridobijo praktične informacije in nasvete o evropski državljanski pobudi.

Spletišče za organizatorje omogoča, da organizatorji Evropski komisiji predložijo prijavo pobude.

Centralni sistem spletnega zbiranja, ki ga zagotavlja Evropska komisija, znatno olajšuje zbiranje podpisov in varuje osebne podatke podpisnikov.

Organizatorji lahko prek sistemov za izmenjavo datotek, ki jih zagotovi Evropska komisija, predložijo izjave o podpori (v papirni ali elektronski obliki) v preverjanje nacionalnim organom.

 

Webinar 'Support tools for organisers of a European citizens’ initiative', 2020
Izjava o omejitvi odgovornosti: Mnenja, izražena na forumu o evropski državljanski pobudi, odražajo izključno mnenja avtorjev in nikakor ne odražajo stališč Evropske komisije ali Evropske unije.