Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Yli 100 opiskelijaa neljästä eurooppalaisesta yliopistosta, maisteri eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta innovatiivisen ”ECI:stä A:sta Z:aan” -hankkeen kautta

Päivitetty: 30/05/2023

ECI From A to Z Project - Final Event - in white marble event space with panelists

Coimbran (Portugali), Göttingenin (Saksa), Iasin (Romania) ja Vigon (Espanja) yliopistot yhdistivät yli kahden vuoden ajan toimiaan edistääkseen eurooppalaista kansalaisaloitetta ja edistääkseen korkeakouluopiskelijoiden kansalaisten osaamisen kehittämistä Erasmus±ohjelmasta rahoitetun hankkeen puitteissa. Tulos: yli 100 koulutettua opiskelijaa, kaksi eurooppalaisen kansalaisaloitteen mallia, yksi verkkokurssi, joka on avoinna seuraavien viiden vuoden ajan, eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevan kirjan julkaiseminen, neljä tutkimusasiakirjaa ja vahva akateemisen yhteistyön verkosto, jolla edistetään osallistumista ja aktiivista kansalaisuutta EU:ssa. Päätöstapahtuma järjestettiin Coimbrassa 27.–28. maaliskuuta 2023, ja siihen osallistui noin 200 osallistujaa.

Hanke 30. joulukuuta 2020 ”Eurooppalainen kansalaisaloite: A Tool for Engagement and Active Citizenship | ECI from A-Z”alkoi toimia neljässä yliopistossa eri puolilla Eurooppaa. Erasmus±ohjelmasta rahoitetulla hankkeella pyrittiin kehittämään korkeakoulujen opiskelijoiden osaamista ja taitoja, jotta voitaisiin osaltaan korjata yliopistojen virallisten opetussuunnitelmien aukkoja ja edistää näin kansalaisvaikuttamista ja osallistumista useilla julkisen elämän aloilla.

’ECI-mallilla’ Miten opiskelijat oppivat toimimaan aktiivisina EU-kansalaisina käytännössä?

Osallistujayliopistojen tutkijat ja ohjaajat suunnittelivat ja kehittivät verkkokurssin, järjestivät vertaisoppimistoimintaa verkossa ja paikan päällä, järjestivät kaksi eurooppalaisen kansalaisaloitteen mallia, kirjoittivat tutkimusasiakirjoja ja julkaisivat eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta kirjan. Hankkeen päätteeksi järjestettiin 27.–28. maaliskuuta 2023 viimeinen tapahtuma, johon osallistui keskustelupaneeleihin kansalaisaloitteen asiantuntijoita ja alan toimijoita. Tapahtuman aikana esiteltiin hankkeen lopulliset tulokset, ja noin 200 osallistujaa, muun muassa opiskelijoita ja opettajia Coimbran eri lukioista, osallistui useisiin eurooppalaista kansalaisaloitetta käsitteleviin peleihin ja didaktisiin tapahtumiin.

Asiantuntijapaneelit keskustelivat eurooppalaisen kansalaisaloitteen keskeisistä kysymyksistä sekä hankkeista ja foorumeista, joissa keskitytään eurooppalaisen kansalaisaloitteen edistämiseen eri tasoilla. Professori Elena Danescun (Luxemburgin yliopisto) ensimmäisessä pyöreän pöydän keskustelussa pitämän pääpuheen jälkeen Daniela Vancic (Democracy International), Silvia Kersemakers (Euroopan komissio), Yilly Pacheco (Göttingenin yliopisto), Christian Huesmann (Bertelsmann Stiftung) ja Isabel Valente (Coimbran yliopisto) keskustelivat eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevista eri näkemyksistä.

Toisessa pyöreän pöydän keskustelussa käsiteltiin erilaisia hankkeita ja foorumeita, joissa keskitytään eurooppalaisen kansalaisaloitteen edistämiseen eri tasoilla. Paneelin jäsenet Vasiliki Mustakis (ECAS), Carlos Ribeiro (Portugalin ulkoministeriö), Julio Teixeira (perifeeristen merellisten alueiden konferenssi), João Sousa (elinikäisen oppimisen foorumi) ja Ana Maria Bercu (Iasin Alexandru Ioan Cuza -yliopisto) keskustelivat tällaisten hankkeiden ja foorumien merkityksestä kansalaisten osallistumisen ja osallistumisen vahvistamiseksi kaikkialla Euroopassa.

Päätöstapahtuma oli myös kirjan ”Eurooppalainen kansalaisaloite: Aktivoinnin ja aktiivisen kansalaisuuden väline | Workbook ECI: A:sta Z:ään,joka on yksi hankkeen tärkeimmistä tuotoksista. Kirja on saatavilla verkossa avoimena, ja siinä kootaanvastauksia eurooppalaisen kansalaisaloitteen parempaan ymmärtämiseen ja kehittämiseen sekä kuvataan Erasmus±hankkeen yhteydessä noudatetut menetelmät ja saavutetut tulokset A-Z-hankkeessa. Se on lisäksi käytännön työkalupakki kaikille, jotka haluavat saada lisätietoa eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta ja sen käynnistämisestä. Yilly Pacheco ja professori Dulce Lopes ovat julkaisseet Göttingen University Pressin julkaiseman kirjan. Kirjoittajat ovat kumppaniyliopistojen tutkijoita sekä kutsuttuja asiantuntijoita muista yliopistoista, kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden edustajia, kansalaisaloitteiden järjestäjiä, ECASia ja eurooppalaisen kansalaisaloitteen kansallisten yhteyspisteiden edustajia.

Päätöstapahtumassa ”ECI:stä A:sta Z:aan” -tiimi vahvisti, että vahva akateemisen yhteistyön verkosto, jolla edistetään edelleen osallistumista ja aktiivista kansalaisuutta EU:n akateemisessa maailmassa, voi osaltaan auttaa korjaamaan kansalaisaloitteesta nuorten ja yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa vallitsevaa tietovajetta. Oppimis-, opetus- ja koulutustoimet johtivat menestyksekkäästi siihen, että yli sadalla yliopisto-opiskelijalla oli kansalaistaitoja.

 

Haluatko saada lisätietoa hankkeesta A-Z ja sen tuloksista? Sivustollamme on lisätietoa hankkeesta, kumppaneista ja osallistujista, tuloksista, uutisista jne. 

 

 

Author - Dr. Yilly Pacheco

Laatijat

Tohtori Yilly Pacheco

Tohtori Yilly Pacheco on tohtorintutkinnon suorittanut tutkija Göttingenin yliopiston kansainvälisen oikeuden ja eurooppaoikeuden instituutissa Saksassa. Vuosina 2021–2023 hän työskenteli tutkijana ja luennoitsijana Göttingenin yliopistossa Erasmus±hankkeessa ”Eurooppalainen kansalaisaloite: | ECI -aloite osallistumisesta ja aktiivisesta kansalaisuudesta A:staZ:aan. Yilly on myös eurooppalaisen kansalaisaloitteen suurlähettiläs.  

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.
Onko kansalaisaloitteesi valmis rekisteröitäväksi?

Haluatko allekirjoittaa kansalaisaloitteen? Haluatko lisätietoja muista kansalaisaloitteista?