Ugrás a fő tartalomra
Az európai polgári kezdeményezés fóruma

A jobb jövőért, a zöldebb Európáért

Frissítés dátuma: 08/07/2021

A „Zöld kertiterek” elnevezésű európai polgári kezdeményezés a természetes zöldterületek városokba való visszajuttatására vonatkozó elképzelésünket követi, és több teret és élőhelyet biztosít az állatoknak mint madaraknak és rovaroknak azáltal, hogy a fel nem használt, szürke, meleg tetőket zöld, egészséges helyekké alakítja át városaink lehűlése, oxigén előállítása és a transzpiráció fokozása érdekében. A jobb jövő, a zöldebb Európa és az emberi szükségletek és a környezet gondozása közötti megfelelő együttélés biztosításának fenntartható módja: ez az, amit kiállunk.

Nevünk Almog Yoana és Negev Raphael SADe, mindkettőnk Németországból származik, és Izraelben, Hollandiában és Spanyolországban szerzettünk tapasztalatokat. A „Green Garden Roof Tops” elnevezésű kezdeményezésünk 2021. május 26-án kezdte meg az aláírásgyűjtést. Ötletünket valóra váltva hét nagy embert gyűjtöttünk össze körülöttünk, akik az európai polgári kezdeményezés csoporttagjai, és együtt sikeresen elindítottuk a kezdeményezésünket, hogy a jövőnket jobbá tegyük. 

Green

Tervünk középpontjában a városokban található irodaépületek lapos tetőfázisán található meglévő és használaton kívüli területek hasznosítása áll. Az elképzelés az, hogy ezeken a tetőkön zöldkerteket hozzanak létre azzal a céllal és jövőképpel, hogy egy zöldebb Európa jöjjön létre. Ez jelentősen hozzájárul majd az előttünk álló legsürgetőbb probléma, nevezetesen az éghajlatváltozás kezeléséhez. A zöld kerti tetőfelsők elhelyezése az egyes országok éghajlatától és attól függően változik, hogy a tetők milyen súlyúak. Nem lesz kimerítő lista azokról a növényfajtákról, amelyeket a zöld kerti tető teteje a vállalatokból fog állni annak eldöntéséhez, hogy a tetőkön milyen elemeket kell alkalmazni, a vonatkozó iránymutatások elismerése és tiszteletben tartása mellett.

A zöldebb Európa megvalósítása érdekében kezdeményezésünk célja egy uniós jogszabály létrehozása. Az Európai Parlamenthez intézett javaslatunk egy uniós rendelet létrehozásával érvényt szerez a kezdeményezésünknek, amely az Európai Unió valamennyi tagállamára alkalmazandó lesz. Az európai polgári kezdeményezés végrehajtása jelentős pozitív hatással lesz környezetünkre, és a globális felmelegedés, a vízszennyező anyagok és a jelenlegi környezeti válságból eredő egyéb problémák csökkentése révén javítja az éghajlatváltozást. 

Abban az esetben, ha a vállalatok a tetőjükön meglévő üres és használaton kívüli területet használják, és azt zöld területté alakítják át, a városi városokban a pozitív szempontok hatékonyak lesznek, és rövid időn belül bekövetkeznek. Konkrétabban: tisztítják a levegőt, az esővizet elkerülik a vízelvezetési problémákat, csökkentik az energiafogyasztást, ösztönzik a városok biológiai sokféleségét, csökkentik a környezeti hőmérsékletet, és hűvösebbek lesznek a beltéri hőmérsékletek.

Ezért a környezeti előnyök nem az egyetlen olyan tényezők, amelyek fontos szerepet játszanak kezdeményezésünkben. A városok üres és szürke tetőfejeinek zöld felületté alakításával más kulcsfontosságú tényezőket is elismernek és kezelnek, különösen a gazdasági, társadalmi és ökológiai szempontokat. A gazdasági perspektívára való összpontosítás során ez jelentős szerepet játszik, ami kulcsfontosságú eleme az Európai Unió működésének. Ezért a gazdasági érdek a kezdeményezésünk megvalósításának és ténylegessé tételének alapvető tényezője.   

Elképzelésünk és jövőképünk megvalósítása érdekében három fontos elemet vettünk figyelembe, nevezetesen a vállalatokat, a polgárokat és a kormányokat. A vállalatok szempontjából figyelemreméltó előnyök várhatók, amelyek a következőképpen határozhatók meg:

  • Az adott vállalat hírneve, mivel a többi vállalathoz képest javulni fog a fenntarthatóság;
  • A Green Garden Rooftop projektben esetlegesen részt vevő munkavállalók motivációja növekedni fog, ami viszont pozitív hatással lesz a vállalat termelékenységére;
  • Állami támogatás, mivel a kormányok a pénzügyi év végén bizonyos adójóváírás nyújtásával támogatják az egyes vállalatokat.

Szociális szempontból a vállalat alkalmazottai a projekt fontos és lényeges részét képezik. A munkavállalók a szóban forgó zöldkert követelményeitől függően havonta vagy annál több alkalommal önkéntes munkát végezhetnek. Ily módon a munkavállaló szempontjából az egyén aktívan részt vesz és támogatja a környezeti válságot, önbecsülésük erősödni fog azáltal, hogy lehetőségük lesz cselekedni, és nem érzik magukat tehetetlenségnek.

Ami a kormány álláspontját illeti, ez utóbbi felel majd azért, hogy támogassa ezt az elképzelést azáltal, hogy arra ösztönzi a vállalatokat, hogy aktívan vegyenek részt a projektben. Figyelembe véve, hogy a környezeti válság jelentős hatást gyakorol társadalmunkra és gazdaságunkra, ma és az elkövetkező évtizedben még inkább, úgy véljük, hogy ez a kormányzati támogatás minden pénzügyi évben adójóváírásban is tükröződhet.

green 2

Ábra: Az Európai Unió szárazföldi megyéi 2014 és 2018 között (Európai Környezetvédelmi Ügynökség, 2021 – levegőszennyezési országismertetők)

Az 1. ábra százalékos arányban mutatja be a légszennyező anyagokat, nevezetesen a 2014 és 2018 közötti időszakban az O-t. A légszennyezésre helyezett gőzök abból a tényből fakadnak, hogy a légszennyezés olyan kritikus probléma, amellyel jelenleg a világ városainak környékén találkozunk. A különböző szennyező anyagok közül az alábbi kifejezések a legproblémásabbak, amelyekkel Európa foglalkozik: Lebegő részecskék (PM) (PM) és Nitrogén-oxidok (NO) és ózon (O) Fontos megjegyezni, hogy a légszennyezés helyi, regionális és határokon átnyúló kérdés, amely számos negatív következményhez és hatáshoz vezet, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

pic3

Végezetül a környezeti válságra és az éghajlatváltozásra összpontosítunk. Köztudott tény, hogy környezetünk nincs jó állapotban. Az évek során számos probléma merült fel, mint például az emberi eredetű éghajlatváltozás, a sztratoszferikus ózon kimerülése, a felszíni vizek savasodása, a trópusi erdők pusztulása, a fajok kimerülése és kipusztulása, valamint a biológiai sokféleség hirtelen csökkenése. Meg kell találnunk a módját, hogy ráirányítsuk a közvélemény figyelmét a környezeti problémákra, és át kell gondolnunk, miként lehetne egészséges egyensúlyt teremteni társadalmunk és gazdaságunk érdekei, valamint a bolygónk védelme között. Nekünk, a fiatal generációnak kell kiállnia és változást elérnie.

Végezetül örömmel halljuk Önöktől, ötleteikről, ajánlásaidról, arról, hogy hogyan tudunk mindannyian együttműködni, és világunkat jobb hellyé tenni. Emellett nagyra értékelnénk támogatását, és európai polgári kezdeményezésünk aláírásával e nagyszerű kezdeményezés részévé válna. Az alábbi linken érhető el:

https://eci.ec.europa.eu/017/public/#/screen/home 

#Bettertogether

Európai polgári kezdeményezésünk, „Zöld kertek” – https://eci.ec.europa.eu/017/public/#/screen/home

Honlaphttps://www.greengardenrooftops.com/ 

Közösségi média – Instagram: Ggrt_euinitiative – Twitter: @garden_tops.

Almog

Közreműködők

ALMOG Yoana SADe

Oktatási szempontból a hollandiai Maastrichti Egyetem Fiscal Economics szakon szerzett mesterfokozata. Az üzleti igazgatás és számvitel kettős alapképzési fokozata. Szakmai szempontból egy Intercompany and Cash Accountant hallgató az Intel számviteli osztályán. Gyakornoki gyakorlat az izraeli parlament „Knesszet” projektjének költségvetés-ellenőrzési osztályán. Ami az önkéntességet illeti, az SPCA keretében végzett önkéntes munka, valamint az egyetem „Real Estate Club” és „Liberal Club” munkájában is részt vett. Jelenleg a „Green Garden Roof Tops” elnevezésű európai polgári kezdeményezés képviselője és alapítója.

Szóljon hozzá!

Észrevételek beírásához kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.
Felelősségkizáró nyilatkozat: Az európai polgári kezdeményezés fórumán megosztott vélemények kizárólag a véleménynyilvánító személy álláspontját tükrözik, és semmiképp sem tekinthetők sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió hivatalos álláspontjának.
Készen áll egy kezdeményezés regisztrálására?

Támogatni szeretné valamelyik kezdeményezést? Bővebb információra van szüksége jelenlegi vagy korábbi kezdeményezésekről?