Glavni sadržaj
Forum europske građanske inicijative

Za svjetliju budućnost, za zeleniju Europu

Ažurirano: 08/07/2021

Naša europska građanska inicijativa „Green Garden Roof Tops” temelji se na našoj viziji vraćanja prirodnih zelenih površina u gradove, davanja više prostora i staništa životinjama kao pticama i insektima pretvaranjem neiskorištenih, sivih i vrućih krovova u zelene zdrave lokacije radi hlađenja naših gradova, proizvodnje kisika i jačanja transpiracije. Svjetlija budućnost, zelenija Europa i održiv način jamčenja dobrog suživota između ljudskih potreba i brige za okoliš: to je ono za što se zalažemo.

Naša su imena Almog Yoana i Negev Raphael SADe, oboje smo iz Njemačke te smo stekli iskustva u Izraelu, Nizozemskoj i Španjolskoj. Naša inicijativa „Green Garden Roof Tops” počela je prikupljati potpise 26. svibnja 2021. Kako bismo svoju ideju pretvorili u stvarnost, okupili smo sedam velikih pojedinaca oko nas koji su članovi naše europske građanske inicijative i zajedno smo uspješno pokrenuli inicijativu za bolju promjenu naše budućnosti. 

Green

Srž našeg plana jest korištenje postojećih i neiskorištenih prostora koji se nalaze na ravnim krovnim vrhovima uredskih zgrada u gradovima. Zamisao je stvoriti zelene vrtove na tim krovovima s ciljem i vizijom postizanja zelenije Europe. To će dati ključan doprinos najhitnijem problemu s kojim se suočavamo, odnosno klimatskim promjenama. Postavljanje zelenih krovova varira ovisno o klimi različitih zemalja i težini krovova. Neće biti iscrpnog popisa vrsta flore na kojem će zeleni vrtni krov sačinjavati korporacije koje će steći stručno znanje kako bi odlučile koje će elemente primijeniti na krovove, uz uvažavanje i poštovanje relevantnih smjernica.

Kako bismo ostvarili zeleniju Europu, cilj je naše inicijative izraditi zakonodavstvo EU-a. Naš prijedlog Europskom parlamentu provodi našu inicijativu uspostavom uredbe EU-a koja će se primjenjivati na sve države članice Europske unije. Provedba europske građanske inicijative imat će znatan pozitivan učinak na naš okoliš, što će dovesti do poboljšanja klimatskih promjena smanjenjem globalnog zatopljenja, onečišćujućih tvari u vodi i drugih pitanja koja proizlaze iz trenutačne ekološke krize. 

Ako se korporacije koriste praznim i neiskorištenim prostorom koji postoji na krovnim vrhovima i pretvaraju ga u zelenu površinu, pozitivni aspekti u urbanim gradovima bit će učinkoviti i pojavit će se u kratkom vremenskom razdoblju. Točnije, zrak će se pročišćavati, kišnica će se zatvoriti postrojenjima koja izbjegavaju odvodnju, štede potrošnju energije, potiču biološku raznolikost u gradovima, smanjuju temperaturu okoline i hladnije temperature u zatvorenom prostoru.

Pritom koristi za okoliš nisu jedini čimbenici koji imaju važnu ulogu u našoj inicijativi. Pretvaranjem praznih i sivih krovova u gradovima u zelenu površinu prepoznati su i obuhvaćeni drugi ključni čimbenici, točnije, gospodarski, socijalni i ekološki aspekti. Kad je riječ o gospodarskoj perspektivi, to ima važnu ulogu, što je ključni element u funkcioniranju Europske unije. Stoga je gospodarski interes ključan čimbenik za uspješnost i ostvarenje naše inicijative.   

Kako bismo proveli svoju ideju i viziju, uzeli smo u obzir tri važna elementa: korporacije, građane i vlade. Sa stajališta društava, bit će vidljive koristi koje se mogu utvrditi na sljedeći način:

  • Ugled određenog poduzeća jer će dobiti bodove u pogledu održivosti u usporedbi s drugim poduzećima;
  • Povećat će se motivacija zaposlenika koji mogu sudjelovati u projektu Green Garden Rooftop, što će zauzvrat imati pozitivan učinak na produktivnost poduzeća;
  • Državne potpore jer će vlade podupirati određena poduzeća odobravanjem određenog poreznog kredita na kraju fiskalne godine.

Kad je riječ o socijalnom aspektu, zaposlenici društva važan su i bitan dio projekta. Zaposlenici mogu volontirati jednom mjesečno ili više, ovisno o zahtjevima predmetnog zelenog vrta. Na taj način, iz perspektive zaposlenika, pojedinac aktivno sudjeluje i podupire ekološku krizu, a njegovo samopouzdanje povećat će se jer ima mogućnost djelovanja i ne osjeća se bespomoćnošću.

Kad je riječ o stajalištu vlade, ona će biti odgovorna za podupiranje te ideje poticanjem poduzeća da aktivno sudjeluju u projektu. Uzimajući u obzir da ekološka kriza ima golem utjecaj na naše društvo i gospodarstvo, danas, a još više u sljedećem desetljeću, smatramo da bi se ta vladina potpora mogla odraziti u poreznim olakšicama u svakoj fiskalnoj godini.

green 2

Slika 1.: Zemaljski okruzi u Europskoj uniji od 2014. do 2018. (Europska agencija za okoliš, 2021. informativni članci o onečišćenju zraka za pojedine zemlje)

Na slici 1. prikazane su onečišćujuće tvari u zraku, odnosno O, u razdoblju od 2014. do 2018. u postotcima. Usmjerenost na onečišćenje zraka zbog činjenice da je onečišćenje zraka ključan problem s kojim se trenutačno suočavamo oko gradova diljem svijeta. Od svih različitih onečišćujućih tvari, najproblematičniji su izrazi kojima se Europa bavi: Lebdećim česticama (PM) i dušikovim oksidima (NO) i Ozonom. Važno je napomenuti da je onečišćenje zraka lokalno, regionalno i prekogranično pitanje koje dovodi do nekoliko negativnih posljedica i učinaka navedenih u nastavku.

pic3

Zaključno, naš je naglasak na ekološkoj krizi i klimatskim promjenama. Poznata je činjenica da naš okoliš nije u dobrom stanju. Tijekom godina pojavilo se nekoliko problema, kao što su antropogene klimatske promjene, iscrpljivanje stratosferskog ozona, zakiseljavanje površinskih voda, uništavanje tropskih šuma, iscrpljivanje i izumiranje vrsta te oborinsko smanjenje bioraznolikosti. Moramo iznaći nove načine kako povećati svijest o ekološkim problemima i uspostaviti zdravu ravnotežu između društva, gospodarstva i zaštite našeg planeta. Na nama je, mladoj generaciji da se zauzmemo i učinimo promjene.

Naposljetku, rado ćemo čuti od vas, vaših ideja, preporuka, načina na koji svi možemo surađivati i učiniti naš svijet boljim mjestom. Osim toga, bili bismo zahvalni na Vašoj potpori i sudjelovanju u ovoj odličnoj inicijativi potpisivanjem europske građanske inicijative. Na sljedećoj poveznici:

https://eci.ec.europa.eu/017/public/#/screen/home 

#Bettertogether

Naša europska građanska inicijativa (EGI), „Green Garden Roof Tops” – https://eci.ec.europa.eu/017/public/#/screen/home

Web-mjesto - https://www.greengardenrooftops.com/ 

Društveni mediji – Instagram: inicijativa ggrt_eu † Twitter: @garden_tops.

Almog

Objavitelji

ALMOG Yoana JCDe

Iz obrazovne perspektive, magisterij iz fiskalne ekonomije na Sveučilištu u Maastrichtu, Nizozemska. Dvostruki preddiplomski studij poslovnog upravljanja i računovodstva. S profesionalnog stajališta, student među društvima i gotovinskim računovođama u Računovodstvenoj službi Intela. Stažiranje kao student u Odjelu za proračunski nadzor u projektu izraelskog parlamenta „Knesset”. Kad je riječ o volontiranju, volonterski rad u okviru SPCA-e te sudjelovanje u „Klubu za nekretnine” i „Liberalnom klubu” sveučilišta. Trenutačno, predstavnik i osnivač europske građanske inicijative „Green Garden Roof Tops”.

Unos komentara

Da biste mogli ostaviti komentar, morate proći provjeru autentičnosti ili se registrirati.
Izjava o ograničenju odgovornosti: Mišljenja izražena na forumu europske građanske inicijative isključivo odražavaju stajalište njihovih autora i ni na koji se način ne mogu smatrati odrazom stajališta Europske komisije ili Europske unije.